vineri, 22 ianuarie 2010

Dispozitive optoelectronice

Dispozitivele optoelectronice reprezinta elemente care transforma energia radiatiilor luminoase (sau a altor radiatii din spectrul invizibil) in energie electrica sau invers .

Celula fotovoltaica

Reprezintaun dispozitiv optoelectronic care nu necesita alimentarea de la o sursa de tensiune exterioara ,ea generand o anumita tensiune atunci cand este iluminata. valoarea tensiunii care este masurata pe o asemenea celula care nu este conectata intr-un circuit poarta denumirea de tensiune de circuit deschis si are o variatie pronuntata la iluminarri mici,iar curentulcare strabate terminalele celulei in timpul unui scurtcircuit poarta denumirea de curent de scurtcircuit si are o variatie pronuntatacu cat iluminarea este mai puternica. Cu cat aria unei celule este mai mare estecua tat curentul se scurcircuit este mai mare .
Daca in aplicatii dorim sa utilizam curentul unei astfel de celule se vor utiliza rezistori de sarcina mici ,iar daca dorim utilizarea tensiunii rezistorul de sarcina trebuie sa aiba o valoare mare. valoarea curentului des scurtcircuit depinde si de lungimea de unda a luminii(culoarea)care lumineaza fotocelula.

Fotorezistorul

Acestea au proprietatea de a-si modifica valoarea rezistentei electrice sub actiunea fluxului luminos intr-un circuit care contine un astfel de dispozitiv alimentat de la o sursa de de tensiune constanta ,curentul va creste odata cu iluminarea fotorezistorului.

Fotodioda

Din punct de vedere a structurii fizice fotodiodele nu difera fata de diodele obisnuite.Fotodioda este constituita insa dintr-o jonctiune pn de constructie speciala , astfel sa faca posibila incidenta razelor de lumina in domeniul zonei de difuzie a acesteia. in functionarea normala jonctiunea pn este polarizata invers cu ajutorul sursei externe E . Incidenta razelor de lumina in zona de difuzie determina o crestere a curentului invers .

Fototranzistorul

Aceste a ca si tranzistoarele bibpolare sunt formate din trei zone numite colector ,baza emitor , zona sensibila la lumina formand o jonctiune baza colector . Spre deosebire de fotodiode fototranzistoarele realizeaza si o amplificare a curentului fotoelectric. Fluxul luminos are rolul curentului de baza de aceea fototranzistorul nu este prevazut cu terminalul pentruu baza. In circuite fototranzistorul se monteaza in circuit in conexiune emitor comun ,polarizarea facanduse ca si la tranzistor ,emitorul la potentialul negativ iar colectorul la potentialul pozitiv pentru un tranzistor npn.
Led-urile

Diodele electroluminiscente(LED-Light Emmiting Diode)se bazeaza pe fenomenul invers fotodiodei.Culoarea luminii emise depinde de semiconductorul utilizat .LED-urile pot fi folosite ca indicatoare numerice sau indicatoare optice pe panourile aparatelor. LED-ul emite lumina intr-o anumita banda foarte ingusta de lungimi de unda care este caracteristica unei anumite culori. Pentru LED-uri RGB, se poate fi un singur LED cu trei structuri (Red/Green/Blue) incorporate care sunt comandat pe trei linii separate de comanda a culoarii, sau un 'punct luminos", compus din structuri LED rosu/verde/albastru distincte. Prin comanda separata a fiecarei culori din cele trei se obtin peste 16 milioane de nuante (principiu care este utilizat si in monitoarele cu led-uri .

Optocuploare

Aceste saunt ansamble de LED-uri si receptoare luminoase(fotodiode ,fototranzistoare) montate intr-o capsula comuna opaca .Aceste dispozitive au o gama larga de aplicatii ele putand inlocuii releee putand izola parte de forta de partea de comanda in sistemele automate si in multe alte aplicatii. Intr-un astfel de dispozitiv se transmit intr-un singur sens de la intrere la iesire. Parametri care caracterizeaza un cuplor sunt ; - tensiunea de lucru care este diferenta de potential intre emitator si receptor
- factorul de transfer in curent care este egal cu raportul dintre variatia curentului la iesire si variatia curentului la intrare
- timpul de rspuns

Niciun comentariu: