miercuri, 20 ianuarie 2010

Integrate - Redresoare de tensiune (mono si dubla alternanta)

Pentru alimentarea in curent continuu a unor circuite electronice este necesara utilizarea unor circuite redresoare sau utilizarea unor acumulatori ( baterii , pile electriice ) .
Fata de circuitele redresoare acumulatorii ( bateriiile ) au un avantaj datorita portabilitatii pe care o ofera si lipsa componentelor curentului alternativ .
In majoritatea surselor ( redresoarelor ) de tensiune sunt utilizate transformatoare de tensiune ( pentru “cobararea “ tensiunii de retea la o tensiune mai mica ) care este apoi redresata , filtrata si stabilizata pentru a se obtine o sursa stabilizata corespunzatoare .
Prin redresarea tensiunii alternative se obtine o tensiune continua pulsatorie . Pentru ca tensiunea obtinuta dupa redresarea sa fie cat mai liniara se utilizeaza un filtru de netezire si un circuit de stabilizare pentru eliminarea componentelor alternative astfel incat tensiunea obtinuta sa fie o tensiune continuua nepulsatorie cu o valoare constanta .
Filtrul de netezire utilizat poate fi filtru capacitiv , inductiv sau rezistiv .
Circuitele redresoare pot fi :
Circuite redresoare mono alternanta
Circuite redresoare dubla alternanta
Cele mai simple redresoare sunt cele mono-alternanta cu o dioda ( ca si in schema de mai jos ) . Utilizand acest tip de redresor se obtine o tensiune continua cu o singura polaritate .
Dioda este deschisa doar cand tensiunea din anod este pozitiva ; permitand trecerea alternantelor pozitive (dioda fiind blocata la trecerea alternantelor negative ) .Un alt tip de circuit redresor este cel dubla alternanta cu diode si priza mediana ca si in schema de mai jos .
Cel mai utillizat tip de circuit redresor este cel dubla alternanta cu diode in punte ( sau cu punte redresoare ) care este prezentat in schema de mai jos .
Alegerea tipului de diode utilizate in circuitele redresoare se face in functie de curentul maxim necesar pentru sarcina adica diode redresoare respectiva ( sau puntea redresoare utilizata ) trebuie sa suporte un curent maxim mai mare decat curentul maxim cerut de sarcina.

Niciun comentariu: