vineri, 22 ianuarie 2010

CONDENSATOARE

Condensatorul este o componenta de circuit care alaturi de rezistor este utilizata frecvent in circuitele electronice.
Daca unui condensator ii este aplicata o tensiune continua U acesta se va incarca cu o sarcina Q ,raportul dintre cele doua marimi sarcina Q si tensiunea U este o marime constanta caracteristica pentru condensatorului ;acest raport se numeste capacitatea condensatorului. C=Q/U
Unitatea de masura pentru capacitate este faradul F utilizandu-se in mod frecvent submultiplii sai:
1uf=10^-6 ;1nF=10^-9; 1pf=10^-12F
Un condensator este alcatuit din doua armaturi metalice intre care se afla un dielectric.

Parametrii condensatoarelor


Principalii parametrii ai condensatoare sunt :

- capacitatea nominala Cn[F] reprezinta valoare capacitatii condensatorului care trebuie realizata prin procesul de fabricatiesi care este inscrisa pe corpul acestuia .
- toleranta t este exprimata in procente si reprezinta abaterea maxima a valorii reale a capacitatii fata de valoarea nominala .
- tensiunea nominala Un[V]este tensiunea continua maxima sau tensiunea alternativa eficace maxima care poate fi aplicata continuu la terminalele condensatorului in gama temperaturilor de lucru
- rezistenta de izolatie Riz este raportul dintre tensiunea continua aplicata unui condensator si curentul care-l strabate la un minut dupa aplicare tensiunii
- rigiditatea dielectrica reprezinta tensiunea maxima continua pe care trebuie sa o suporte condensatorul un timp minim (de obicei un minut ) fara sa apara strapungeri
- intervalul temperaturilor de lucru (Tmin-Tmax)reprezinta limitele de temperatura intre care condensatorul functioneaza un timp indelungat.


Clasificarea condensatoarelor

Condensatoarele se pot clasifica dupa mai multe criterii :natura dielectricului,domeniul de frecventa,tipul constructiv,domeniul de utilizare.
Din punct de vedere constructiv exista:
- condensatoare fixe care isi mentin constanta valoarea capacitatii pe intreaga perioada de functionare
- reglabile sunt mai numite semireglabile ,ajustabile sau trimere sae caracterizeaza prin faptul ca capacitatea lor poate fi modificata in limite reduse
- variabile sunt condensatore ca caror capacitate poate si trebuie sa fie modificata frecvent intre anumite limite relativ largi (de ex. condensatoarele de acord pentru radio)
In functie de natura dielectricului condensatoarele pot fi :
- dielectric gazos (aer,vid)
- dielectric lichid (ulei mineral sau de transformator,rar fabricate si utilizate)
- dielectric solid organic sau anorganic au ca material dielectric sticla ,mica, materiale ceramice iar cu dielectric solid organic hartie ,pelicule sinrtetice nepolare (polistiren ,teflon, polipropilena,politetraflouretilena) si pelicule sintetice polare (poliepolieftlentereftalat, policarbonat,rasinapoliamidica)
- dielectric pelicula de oxizi metalici au dielectricul dintr-o pelicula de oxid (Al2O3, Ta2O5, TiO2 ) cei mai utilizati fiind oxizii de aluminiu si tantal


Simbolizarea si marcarea condensatoarelor • a: condensator in general
 • b: condensator in general simbol tolerat
 • c: condensator de trecere
 • d: condensator de trecere simbol tolerat
 • e: condensator de trecere simbol nestandardizat
 • f: condensator electrolitic
 • g: condensator electrolitic simbol tolerat
 • h: condensator electrolitic simbol nestandardizat
 • i: condensator variabil
 • j: condensator variabil simbol tolerat
 • k: condensator semireglabil
 • l: condensator semireglabil simbol tolerat


Condensatoarele sunt marcate in clar sau prin culori(inele ,benzi ,puncte)prin simboluri alfanumerice sau cod literal.
Indiferent care este sistemul de marcare carcacteristicile ce se inscriu pe corpul con sunt:
In mod obligatoriu pe orice tip de condensator:
Capacitatea nominala
toleranta valrii nominale
In mod obligatoriu pe unele tipuri de cond :
polaritatea bornelor
terminalul conectal la armatura ext
tensiunea nominala
coeficient de temperatura al capacitatii

Codul numeric pentru marcarea capacitatii nominale este format din trei cifre. Primele doua reprezinta cifrele semnificative a capacitatii, iar a treia este factorul de multiplicare.
Simbolizarea , marcarea ,clasificarea si modul de conectare al condensatoarelor - Modul de conectarea a condensatoarelor

Conectarea condensatoarelor intr-un circuit se poate face in seria , paralel si mixt .
Pentru fiecare tip de conexiune a condensatorilor va rezulta un condensator ce va avea o capacitate echivalenta .
La conectarea in serie a mai multi condensatori condensatorul echivalent va avea o capacitate echivalenta data de formula :
1/Ce = 1/C1 +1/C2 +…..1/Cn


In cazul in care condensatorii sunt conectati in parallel , capacitatea condensatorului echivalent va fi calculata utilizand formula:
Ce=C1+C2+C3+……+Cn


Calculul capacitatii condensatorilor conectati in conexiune mixta se face prin gruparea condensatoarelor in functie de cum sunt conectati ( serie , parallel ) si calcularea capacitatii acestora pana la reducerea la un singur condensator cu o capacitate echivalenta .
C1 , C1 , C3 , Cn reprezinta condensatoarele valoarea capacitati condensatoarelor iar Ce reprezinta valoarea capacitatii echivalente .Niciun comentariu: